Miten ruoka vaikuttaa agilitysuoritukseen?

Koira-agilityyn
maaliskuu 4, 2018

 

Kuten ihmisillä, myös koiran kohdalla ravinnolla on merkitystä siihen, miten hyvin suoriutuu fyysisesti ja henkisesti urheilusuorituksesta. Heikko ruokavalio huonontaa fyysistä suoritusta eikä koira (tai ihminen) jaksa keskittyä tai suorittaa esimerkiksi kisarataa täysillä. Millaista ravinnon tulisi sitten olla, kun agilitya harrastetaan tosissaan ja miten ruoka vaikuttaa suoritukseen?

Etenkin kisatessa tulee pitää huoli siitä, että koiran energiavarastot eivät pääse tyhjenemään. OneMindedDogs sivuston mukaan venyneet päivät kisoissa ovat raskaita koirille ja erityisesti silloin tulee huolehtia siitä, että koiralla riittää virtaa. Ennen kisaa tulee huolehtia siitä, että ruokaa ei anneta liian myöhään ennen kisaan lähtemistä, sillä täysi vatsa voi jopa estää koiran liikuntasuorituksen toteutumisen. Liian myöhään nautittu ateria myös keskittää verenkiertoa ruuansulatukseen, mikä vähentää huomattavasti suorityskykyä radalla.

Koska agility on koiralle todellista urheilua, tarvitsee koira ison suorituksen jälkeen palauttavan annoksen ruokaa, jotta energiavarastot eivät tyhjene. Heti suorituksen jälkeen ruokaa ei kuitenkaan kannata antaa, vaan sopiva aika on noin tunti suorituksen jälkeen. Myöskään nestettä ei saa unohtaa, varsinkaan kuumina kesäpäivinä!

Urheilijakoiran ruuan tulisi sisältää sopivassa suhteessa rasvaa ja proteiinia. Lisäksi monet hivenaineet ja vitamiinit auttavat pitkällä tähtäimellä saavuttamaan koiralle sellaisen lihaksiston, joka jaksaa montakin eri lähtöä kisapäivänä. Kisapäivinä on tärkeää huolehtia myös ruuansulatuselimistön kunnosta ja siitä, että suoli ja rakko tyhjennetään hyvissä ajoin ennen radalle menoa.

Agilityyn ja koiran ruokintaan liittyy olennaisesti myös koiran ylipainon ehkäiseminen eli painon tarkkailu. Agility on liian raskas laji koiralle, jolla on jo vähän ylipainoa, sillä agility rasittaa ylipainoisen koiran niveliä todella paljon. Vaikka ylipainoa olisi koiralla vain vähän, vaikuttaa se silti koiran suoritukseen huomattavan paljon.

Monilla laadukkailla koiranruokamerkeillä on erikseen sporttisille ja paljon liikuntaa harrastaville koirille räätälöityä ruokaa. Se on helppo tapa huolehtia siitä, että koira saa tarpeeksi proteiinia ja energiaa ravinnostaan, ilman pelkoa ylipainon kertymisestä.

culture