Näin ihminenkin hyötyy agilitystä! Lue 4 tärkeintä hyötyä

Koira-agilityyn
lokakuu 18, 2018

Agilitylla tarkoitetaan koiran (ja ihmisen) harrastusta, jossa kisataan ketteryydellä ja nopeudella. Agilityssa kisakentällä on usein erilaisia esteitä ja ratoja, joita koira yrittää suorittaa mahdollisimman puhtaasti ja nopeasti. Jotta koira pystyy hyvään suoritukseen, vaatii se omistajaltakin sitoutumista – mutta hyötyykö ihminen koiran agilityharrastuksesta? Lue tästä neljä hyötyä ihmiselle! Agilitysta voit lukea lisää Suomen Agilityliiton sivuilta.

1. Fyysinen kunto

On fakta, että kun ihminen on aktiivinen ja harrastaa liikuntaa, myös fyysinen kunto kasvaa. Vaikka radan suorittaja sekä isoimman fyysisen työn tekijä pomppujen, spurttien ja äkkikäännösten muodossa onkin koira, vaatii agility myös ihmiseltä kuntoa. Varsinkin harjoitteluvaiheessa ja koiraa kouluttaessa myös ihmisen pitää näyttää koiralle, miten este ylitetään ja juosta koiran rinnalla. Näin fyysinen kunto kasvaa kuin huomaamatta!

Yleisesti, mitä korkeammalla tasolla agilitya harrastaa, sitä parempi kunto on ja sitä paremman kunnon pitääkin olla. Myös oman kehon hallintakyky paranee, mitä enemmän agilitya harrastaa: koiralle opetetaan pienin kehon liikkein oikeita suuntia, liikkeitä ja niin edelleen. Jotta koira suoriutuu erinomaisesti, on ihmisen hallittava kehonsa ja osattava tehdä pieniä, mutta tarkkoja eleitä koiralle.

2. Henkinen kunto

Fyysisen kunnon lisäksi myös henkinen kunto ja henkinen hyvinvointi kasvavat agilitya harrastaessa. Tiedetään yleisesti, että kun keho voi hyvin, mielikin voi hyvin. Näin ollen agilityn fyysinen puoli ruokkii positiivisesti henkistä hyvinvointia. Koska agility vaatii keskittymistä myös ihmiseltä, on se helppo tapa nollata ajatukset muualle elämän muista stressaavista asioista. Agilityn avulla ihminen voi vahvistaa omaa keskittymiskykyään.

Kilpahenkiselle ihmiselle agility on erinomainen laji, sillä kilpailuissa käynti on jännittävää ja saa hermot positiivisesti sykkimään. Onnistumisen tunne sekä koiran kanssa yhdessä saavutetut voitot ovat kuitenkin tärkeää kaikenlaisille ihmisille ja saavat olon tuntumaan hyvältä. Fyysisen suorittamisen ja onnistumisten jälkeen olo on virkistynyt, motivoitunut ja positiiviset kokemukset vaikuttavat myös muilla elämän osa-alueilla.

3. Side koiran kanssa paranee

Vaikka voittaminen ja suoriutuminen tuntuvat saavutuksilta ja tärkeiltä asioilta, on kuitenkin hyvä pitää mielessä se, millä on oikeasti merkitystä: se, että kumpikin osapuoli nauttii yhdessä tekemisestä. Nykyajan kiireinen ihminen laskee tarkkaan, kenelle ja mihin aikansa käyttää; valitettavan usein lemmikki vetää lyhyen korren tässä asiassa. Agility on kuitenkin oiva

4. Positiiviset sivuefektit

Agilityharrastus on sosiaalinen laji (ainakin kilpaillessa), jolloin tulee väkisinkin tutustuttua samanhenkisiin ihmisiin ja jaettua arvokasta tietoa alan ammattilaisten ja harrastajien kesken. Muiden suorituksista voi saada pontta ja parannusideoita omaan agilityyn.

Agilityharrastuksessa pääsee myös mahdollisesti sosiaalistamaan koiraa ja oppimaan itsekin koiran kasvattamisesta enemmän. Kun monta aktiivista koiraa laitetaan samalle alueelle, se vaatii rautaisia hermoja ja huomaamatta ihminen oppii pärjäämään hektisissä tilanteissa rauhallisesti.

Agilityn parissa ihminen pääsee myös tapaamaan monia erilaisia koiria ja koirarotuja, mikä opettaa paljon uutta ihmiselle. Ja kuka tietää, voi omaan laumaansa löytää uuden agilityjäsenen tutustumisen jäljiltä!

Yleisesti voi siis sanoa agilityn olevan erinomainen laji siitä innostuneelle koiralle ja ihmiselle. Agility tarjoaa mukavaa tekemistä ja sitä voi harrastaa joko kilpaillen kovillakin tasoilla tai ihan vaan arkiharrastuksena. Agility on parempi vaihtoehto kuin vaikka sohvalla löhöily, niin ihmiselle kuin koiralle!

culture