Millainen koiran pitää olla, jotta se sopii agilityyn?

Koira-agilityyn
heinäkuu 2, 2018

 

Agilityharrastaminen on erittäin hyvä laji sekä koiralle että ihmiselle. Se lähentää koiran ja omistajan suhdetta, kasvattaa molempien kuntoa sekä parantaa keskittymiskykyä ja lisää yleisesti hyvinvointia. Lisäksi kisailu on hauskaa yhteistä tekemistä jopa koko perheelle!

Mutta onko jotain esteitä sille, että oma koira ei voi harrastaa agilitya? Perinteisesti ajatellen suosituimpia agilitylajeja ovat esimerkiksi erilaiset colliet ja terrierit, mutta rotu ei ole syy sulkea koiraa ulos harrastuksen parista. Hyvä agilitykoira on esimerkiksi:

  • Aktiivinen
  • Helposti motivoituva
  • Palvelualtis
  • Oppimishaluinen
  • Urheilullinen
  • Kärsivällinen
  • Pitkäjänteinen
  • Ja mikä tärkeintä – nauttii olostaan agilityradalla!

On monia puoltavia syitä, miksi koiran kannattaisi harrastaa agilitya. Mutta mikä voisi estää sen, että koira ei sovellu agilitya harrastamaan? Esimerkiksi koiran koko voi olla este. Vaikka agilityssa kisataan eri kokoluokissa, voi liian pieni tai liian suuri koko koitua ongelmaksi koiralle. Liian pieni koira ei välttämättä kykene ylittämään esteitä vaivatta (saatika voittamaan, sillä esteiden ja radan tekemiseen voi mennä aikaa enemmän). Liian suuri koira taas saattaa olla kömpelö radalla.

Myös terveydelliset- ja luonnesyyt saattavat estää koiran agilityharrastuksen. Esimerkiksi ylipainoisella koiralla nivelrasitus voi estää harrastamisen, kun taas eri roduissa esiintyvät rakenteelliset ongelmat (esimerkiksi lonkkaviat) voivat tuottaa koiralle liikkuessa kipua. Myös räyhäävä, ei-sosiaalistettu ja tottelematon koira on huono kaveri agilityharrastukseen.

Tärkeintä agilityharrastusta alottaessa on miettiä, motivoituuko oma koira tarpeeksi harrastamisesta. Voit kysyä itseltäsi muitakin kysymyksiä: onko koirani aktiivinen? Nauttiiko koira, kun saa oppia uusia temppuja? Entä onko koira palvelualtis? Osaanko palkita koiraa? Millainen suhde minulla ja koirallani on? Onko koirani sosiaalistettu hyvin?

Wikipedian mukaan agilitya harrastavan koiran täytyy olla aikuiskokoonsa kasvanut koira. Virallisesti kilpailemisen voi aloittaa 18 kuukauden ikään ehtinyt koira ja rekisteröity Suomen Kennelliittoon. Koiran perustottelevaisuudesta on hyvä pitää myös huolta. Alkuun pääsemisessä kannattaa hyödyntää eri paikkakunnilla järjestettäviä agilityn alkeiskursseja. Rohkeasti mukaan uuteen harrastukseen!

culture