Onko olemassa parasta rotua koira-agilityyn? Tässä 5 suosituinta agility-rotua

Koira-agilityyn
helmikuu 17, 2019

Koirien agility on vaativa harrastus, joka vaatii paljon sekä koiralta että ihmiseltä. Koiran pitää olla ensisijaisesti motivoitunut, aktiivinen ja jonkin verran urheilullinen pärjätäkseen agilityssä. Myös koiran ja ihmisen välisen siteen tulee olla kohdillaan, jotta ratojen suorittaminen onnistuisi mahdollisimman puhtaasti ja nopeasti. Mutta onko olemassa tiettyjä koiria tai koirarotuja, jotka sopivat erityisen hyvin agilityn harrastamiseen ja ovat muita parempia?

Yleisesti suosituimpia koiria agilityharrastuksessa ovat OneMindDogsin mukaan erilaiset paimenkoirat, kuten esimerkiksi colliet (esimerkiksi pitkäkarvainen skotlanninlammaskoira ja lyhytkarvainen skotlanninlammaskoira). Mutta mitkä ovat suosituimpia rotuja agilitya harrastaessa? Wikipedia listaa seuraavat viisi koiraa suosituimmiksi lajeiksi (ei järjestyksessä):

1. Shetlanninlammaskoira

Ehdottomasti suosituin koirarotu agilityssa on shetlanninlammaskoira. Rotuyhdistyksensä mukaan shetlanninlammaskoirat eli toiselta nimeltään sheltiet ovat Suomessa toiseksi suosituin koirarotu. Shetlanninlammaskoira on sopeutuvainen koirarotu, jonka kanssa voi harrastaa monenlaista ja se viihtyykin liikunnallisten toimien parissa. Paimenkoirataustansa vuoksi shetlanninlammaskoira sopii harrastamaan lajeihin, jossa tarvitaan liikunnallisen suorituskyvyn lisäksi älyä tehtävien suorittamiseen – lisäksi sheltit ovat äärimmäisen miellyttämisenhaluisia ja palvelualttiita.

Shetlanninlammaskoirat sopivat kokonsakin puolesta täydellisesti agilityyn. Ne ovat tarpeeksi pieniä ollakseen ketteriä, toisaalta taas tarpeeksi suuria ylittääkseen esteet ja radat helposti.

2. Villakoirat

Villakoira on yleisesti suosittu koirarotu, mutta niitä näkee runsaasti myös agilityradoilla. Koska näitä koiria on jalostettu kolmea eri kokoluokkaa, on rotu senkin takia hyvä agilitykumppani. Shetlanninlammaskoiran tapaan villakoira on vikkelä ja vetreä sekä aktiivinen rotu. Palveluhaluinen luonne yhdistettynä aktiivisuuteen tekee rodusta oivan koiran agilityharrastukseen. Lempeän villakoiran voi hankkia vaikkapa agilityn vasta-alkajalle!

3. Bordercollie

Bordercollie on hyvin samantyylinen rotu shetlanninlammaskoiran kanssa, sillä ne molemmat ovat alkuperäiseltä tarkoitukseltaan paimenkoiria nimenomaan lampaiden paimennuksessa. Rotu on agilityssä menestyvien rotujen tapaan hyvin valpas ja aktiivinen sekä nauttii toteuttaessaan omistajansa käskyjä. Bordercolliet ovat myös ahkeria työskentelemään, mikä tekee niistä miellyttävän koulutettavan. Millekkään vasta-alkajalle tätä rotua ei kuitenkaan suositella!

4. Belgianpaimenkoira


Belgianpaimenkoirista ja agilitysta puhuttaessa puhutaan usein rodun yhdestä neljästä rotuhaarasta eli belgianpaimenkoira groenendalista, eli rodun pitkäkarvaisesta versiosta. Luonteeltaan pitkäkarvainen alarotu ei eroa sinänsä muista rotumuunnoksista. Belgianpaimenkoira on valpas ja väsymätön, joten se sopii erinomaisesti agilitykoiraksi.

5. Jackrusselinterrieri

Terrierin nähdään yleisesti aktiivisina, jopa räyhänhenkimäisinä koirina. Energian purkuun ne tarvitsevatkin paljon aktiviteetteja ja liikuntaa, ja siksi agility sopii erityisesti jackrusselinterrierille. Kuten muut esitellyt koirarodut, jackrusselinterrieri on avoin ja palvelualtis koira, joka pitää uuden oppimisesta.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että koira voi sopia agilitya harrastamaan erinomaisesti, oli kyseessä mikä rotu tahansa. Ainoita esteitä agilityn harrastamiselle voi olla liian iso koko, liian pieni koko tai koiran ylipaino. Agility on siis helppo laji kokeilla koiralla kuin koiralla!

culture