Miten opettaa koiralle agilityn perusliike eli hyppy esteen yli?

Koira-agilityyn
toukokuu 21, 2019

Agilitya harrastaessa yksi tärkeimmistä asioista on koiran ja ihmisen eli koirakon välinen suhde. Suhdetta koiraan kannattaa rakentaa aina pentuajoista lähtien, ja opettaa koira perustavoille. Peruskoulutettu koira onkin yleensä ehtona, jotta pääsee agilityharrastuksen kursseille ja vaatimus, että pääsee kisaamaan koiran kanssa. Kun perustyö koiran kanssa on tehty ja koira alkaa siirtyä aikuisikään, on aika aloittaa itse agilityn opettaminen ja ohjaamiskoulutus. Mutta mistä lähteä liikkeelle? Miten opettaa perusliikkeitä, kuten hyppy esteen yli?

Varmista ensin, että sinulla on oikea motivointiväline, jolla saat koiraan kontaktin ja koiran tekemään puolestasi temppuja. Sen jälkeen huolehdi, että koiralla on oikea hetki uuden oppimista varten – väsyneenä, janoisena, nälkäisenä tai täytenä ei kukaan jaksa harjoitella!

Hyppy esteen yli on perusliike agilityssa. Voit aloittaa koulutuksen niin, että rakennat koiralle vain yhden ja korostetun matalan esteen (huomioi kuitenkin koiran koko päättäessäsi esteen korkeuden!). Kun koira lähestyy estettä, yleensä juosten, ohjaaja osoittaa hypättävän esteen koiralle sillä kädellä, mikä on koiran puolella. Sen jälkeen ohjaaja kääntää koiran kääntymällä itse takaisin tulosuuntaa kohti ja käyttää vastaista kättä koiran kääntämiseen.

Kun koiralle opetetaan hyppyesteen takaakiertoa, hyppy ohjataan koiran puoleisella kädellä ja jalalla siten, että koira lähtee kiertämään hypyn taakse ja suorittaa sen.

Jos haluat osallistua alkeiskurssille, löydät lisätietoa niistä Suomen Agilityliiton sivuilta.

culture