Mini, medi vai maksi? Lue 6 vinkkiä agilityharrastukseen!

Koira-agilityyn
syyskuu 6, 2017

 

Agilityharrastus on oiva tapa lähentää suhdetta koiraan, tarjota koiralle väylä purkaa energiaa ja harrastaa samalla itsekin. Mutta miten lähteä liikkeelle? Lue tästä vinkit siihen, mitä kannattaa tehdä ennen agilityn harrastamisen aloittamista! Nämä vinkit on koostettu Suomen Agilityliiton eli SAG:in suositusten perusteella.

1. Varmista, että perustukset ovat kunnossa.

Jotta agilitya voi harrastaa, on koiralla oltava perustottelevaisuus kunnossa. Varmista siis, että koira on koulutettu hyvin ja olet löytänyt oikean tavan motivoida koiraasi – toisia koiria motivoi leikki, toisia herkut, toisia lelut ja niin edelleen. SAG:n sivuilta löytyy tietoa oman paikkakunnan alkeiskurssien aikatauluista.

Otathan huomioon, että virallisissa kilpailuissa kilpaillakseen koiran on oltava aikuiskokoonsa kasvanut, vähintään 18 kuukauden ja yhden päivän ikäinen. Koiran tulee olla myös rekisteröity Suomen Kennelliittoon.

2. Ota selvää, haluatko harrastaa vai kilpailla.

Haluatko vain antaa koirallesi sille luonnollisen tavan elää ja purkaa energiaa, vai haluatko tosissasi kisailemaan? Mitä aikaisemmin päätät asian, sitä helpompi sinun on edetä harrastamisesta kilpailemiseen.

Ota huomioon, että tavoitteellinen kilpaileminen agilityssa vaatii aikaa, kuten mikä tahansa kilpaileva urheiluharrastus. Kilpailuja järjestetään sekä kesäisin, että talvisin. Talvisin kilpaileminen tapahtuu erilaisissa halleissa sisätiloissa ja kesällä ulkokentillä. Harjoittelua varten löytyy monia eri paikkoja ympäri Suomea.

3. Mihin kokoluokkaan koirasi kuuluu?

SAG:n mukaan kilpailuluokkia on yhteensä viisi:

Todella pienille koirille tarkoitettu kokoluokka, koiran tulee olla alle 28 senttiä korkea
Pienille koirille oleva luokka, tällöin korkeus saa olla 8cm korkeampi kuin edellinen
Keskikokoisten koiran luokka määritellään niin, että koira on 35cm-43cm välillä
Seuraava kokoluokka on Pikkumaksi, ja tällöin koiran korkeus on edellisen maksimista viitenkymmeneen senttiin
Isoin kokoluokka on tarkoitettu koirille, joille mitataan korkeudeksi vähintään 43 senttiä.
Ota selvää, mihin kokoluokkaan koirasi kuuluu! Radat ja esteet muodostetaan jokaiselle kokoluokalle sopiviksi. Kokoluokkaa voi alentaa anomuksella.

4. Lapsi vai aikuinen?

Virallisessa kisaamisessa agilityssä noudatetaan tiettyjä ikärajoja. Vain A- ja B-lisenssin omaavat henkilöt voivat kisata, ja yli 12- sekä yli 18-vuotiailla on oma luokka kisoissa. Kahtatoista ikävuotta nuoremmille henkilöille on olemassa oma, B2-lisenssi. B1-lisenssin saa 12-18-vuotias ja täysi-ikäisten lisenssiluokka on A.

Harrastajille on olemassa oma lisenssi. C-lisenssin omaavilla on oikeus osallistua kaikkiin Suomen Agilityliiton järjestämiin tapahtumiin, mutta kisaaminen on kielletty. Harrastelijalisenssin voi kuitenkin helposti vaihtaa A- tai B-lisenssiksi kesken kilpailukaudenkin.

5. Ota ammattilainen avuksi valmentamiseen!

Mikäli toivot menestyksekästä agilityuraa sinulle ja koirallesi, ei ole huono idea ottaa agilityvalmentajaa kouluttamisen avuksi! Agilityvalmentaja Sanna Lehtosen mukaan agilityvalmennus ottaa erityisen hyvin huomioon koiran yksilölliset tarpeet. Koirakon lähtötason selvittämisen jälkeen luodaan koulutusohjelma ja asetetaan tavoitteet. Suomen Agilityliitto valmentaa jatkuvasti uusia agilityharrastuksen kouluttajia- ja valmentajia, mutta kysyntä on silti suurta. Kannattaa siis pohtia ajoissa valmennuksen mahdollisuutta!

6. Muista myös epävirallinen kisaaminen!

Veri suussa kilpaileminen ei ole ainoa tapa harrastaa agilitya! Aiemmin mainittu C-kilpailuluokka antaa mahdollisuuden olla osa virallista agilitytoimintaa, vaikka ei anna lupaa kilpailla. Lisäksi yhdistykset järjestävät erilaisia epävirallisia kilpailuja, joissa on hyvä harjoitella oikeaa kisaamista ja saa pontta päätökseen, siirtääkkö lisenssi A- tai B-luokkaan.

culture