Agilityn salat aloittelijalle

Koira-agilityyn
marraskuu 4, 2018

Kenelle agility sopii? Kuinka harrastuksen voi aloittaa? Missä pääsee mukaan harrastukseen liittyvään toimintaan? Mitä varusteita, kuten ecco kenkiä ja liivejä tarvitaan? Nämä ja monet muut kysymykset pyörivät varmasti päässä, jos haaveena on aloittaa koiran kanssa yhteinen agility harrastus. Kysymyksiä voi nousta esiin paljon ja vatsan pohjassa voi olla jopa pieni epämukavaa tunnetta aiheuttava möykky – mitenköhän pärjään uudessa harrastuksessa? Ei kannata kuitenkaan stressata, sillä jokainen agility harrastaja on aloittanut joskus tyhjästä ja vähitellen, kovalla työllä, noussut lajin huipuksi!

Kenelle agility sopii?

Agility sopii oikeastaan kenelle tahansa. Harrastuksen parissa kaikilla on mahdollisuus saada parempi kontakti koiraan ja nauttia yhteisestä tekemisestä, missä ei hauskanpidosta ole puutetta! Oli kyseessä sitten suuri ja hidas rotu, tai pieni ja vikkelä kaveri, ovat kaikki tervetulleita kentille. Tietenkin kannattaa muistaa, että kisauraa ei tämän lajin parissa välttämättä saa ilman nopeaa ja ketterää koiraa, mutta hitaus ei tarkoita etteikö siitä voisi tulla rakas harrastus. Agilityn sopivuutta lisää myös se, että eri kokoisille koirille on suunniteltu hiukan erilaisia ratoja, eli pienimmät koirat eivät joudu hyppimään metrien esteitä, vaan pääsevät vähemmällä. On kuitenkin mainittava, että agility ei koskaan sovi omistajalle, joka haluaa rangaistuksilla tai pakotteilla saada koiran toimimaan. Koira liikkuu kentällä vapaana ja jos yhteistyö ei pelaa, eli koira ei näe harrastusta mukavaksi asiaksi, on täysin turha odottaa hienoja suorituksia.

Terveydelliset edut ja haitat

On sanomattakin selvää, että agility sisältää vauhtia ja hauskoja tilanteita. Laji pistää sekä omistajan, että koiran, liikkumaan ja ylläpitää hyvää kuntoa. Lisäksi se on hiukan laiskahtamaan päässeille omistajille ja koirille mainio tapa aloittaa yhdessä urheileminen. Tämän lajin parissa kalorit palavat huomaamatta! On kuitenkin muistettava, että tietyille koirille ja ihmisille laji ei ole sopiva. Mikäli koirakosta toinen kärsii esimerkiksi selkävaivoista, lonkkavioista, tai muusta liikkumista haittaavista ongelmista, kannattaa valita vähemmän rasitusta aiheuttava laji. Tulee myös muistaa huolehtia koiran lihaskunnon huoltamisesta, eli aktiiviselle koiralle on tarjottava riittävästi hierontaa, hyvää ruokaa ja palauttavaa liikuntaa!

Missä agilityn voi aloittaa?

Agilityä tarjotaan lähes kaikissa koiraharrastukseen keskittyneissä yhdistyksissä ja kouluissa. Tarjolla on ryhmiä aloittelijoille, kisaajille ja jopa niille, jotka haluavat oppia yksityistunnilla kaiken lajista. Ensin tuleekin selvittää mitä tarjontaa omalla lähialueella on ja kysyä, mistä mahtaisi löytyä tilaa ryhmistä. Koska agilityn suosio on jatkuvasti kasvanut, ja siitä on kovaa vauhtia tulossa myös olympialaisissa hyväksytty laji, on tiettyjen paikkakuntien agility kerhot aivan täynnä. Ei siis ole lainkaan hassu ajatus ilmoittautua jonoon kurssille jo ennen koiran saapumista kotiin, sillä pahimmillaan yhdistyksissä joudutaan vapaita paikkoja odottamaan vuosia! Yksityiskouluista toki tilaa löytyy paremmin, mutta samalla hinta nousee.

Mitä tarvikkeita otetaan mukaan?

Agilityssä ei tarvita kovin kummoisia välineitä, sillä tarkoitus on saada koira toimimaan innokkaasti vapaana. Lelut, namit ja kaikki koiraa motivoivat välineet ovat tietenkin sallittuja. Omistajan kannattaa varustautua harrastukseen hyvillä ja laadukkailla juoksukengillä, liivillä, johon namit saa helposti piiloon, sekä asiaan kuuluvalla rennolla ja liikkuvalla vaatetuksella.

culture