Kisojen jälkeen – onko hieronnasta apua agilitykoirille?

Koira-agilityyn
joulukuu 15, 2018

 

Kuten kaikki huippu-urheilijat, myös koirat kaipaavat palautumista kisojen jälkeen. Toisinaan rankan urheilusuorituksen tai pienen vamman seurauksena koiran lihakset saattavat olla jännittyneet, kireät ja kipeät. Tällöin avuksi voi käyttää kotona tehtävää koiran lihasten hierontaa tai käyttää ammattilaista koirahierojaa apuna koiran lihaskipuihin.

Mistä sitten tietää, kun koira tarvitsee hierontaa?

Koiraa kannattaa tarkkailla kotona venyttelyn osalta. Miten koira venyttelee? Aristaako koira jotain tiettyä paikkaa? Onko koiran yleinen liikkumiskyky heikentynyt? Pystyyko koira samoihin suorituksiin kuin ennen, esimerkiksi hyppäämään autoon?

Myös ontuminen on yksi selvä merkki, että lihaksistossa ei ole kaikki kunnossa ja toimenpiteitä vaaditaan. Jos koirassa näkyy selkeitä vammoja, on tärkeää olla tarvittaessa myös eläinlääkäriin yhteydessä.

Myös koiran virheasentoja voidaan korjata fysioterapialla ja hieronnalla. Esimerkiksi selkään liittyvät ja selästä johtuvat vaivat ovat yleisiä. Selkävaivat näkyvät usein jo koiran kävelyssä, mutta agilityharrastuksessa viimeistään radalla. Jatkuva väärin astuminen, loikkaaminen tai juokseminen saattaa lyhentää koiran agilityuraa merkittävästi. Virheasennot saattavat estää koiraa yltämästä parhaisiin mahdollisiin suorituksiin ja ehkäistä koiraa tekemästä oikein vaativia ratoja. Koira saattaa myös kieltäytyä tietyistä esteistä vain kipeiden lihaksien vuoksi – tämänkin takia koiran lihaksistoa kannattaa huollattaa ammattilaisella tai kotona.

Koirahieronta ammattilaisella

Koiraa voi hieroa varoen kotona tai koiran voi viedä suoraan ammattilaiselle koirien hierojalle. Jos koiraa sattuu selvästi, kannattaa koira viedä ensin eläinlääkäriin. Eläinlääkärin tekemän diagnoosin perusteella hieroja voi luoda suunnitelman jatkon hoitoja varten – aivan kuten ihmiselläkin.

Korkeatasoisille agilitykoirille suositellaan urheilukoirahierojalla käyntiä, kun taas vähemmän harrastaville koirille riittää tavallinen koirahierojakin. Jo muutama käynti ammattilaisella auttaa ongelmaan ja saa aikaan näkyviä tuloksia. Ammattilaiselta hierojalta kannattaa kysyä vinkkejä siihen, miten ammattihieronnassa tehtyjä tuloksia voidaan ylläpitää kotona ja ehkäistä mahdollisia tulevia vammoja tai voidaan estää alkuperäisen vamman toistuminen.

Hieronnan hinnat vaihtelevat paljon ammattilaisen tason, paikkakunnan, keston ja hoidon muodon mukaan. Hieronnan kulujen kannattaa ajatella olevan kilpailemiseen kuuluvia kuluja ja pitää mielessä koiran saama hyöty hieronnasta.

Koiran kotihieronta

Koiran hieromisessa kotona täytyy muistaa se, että hieromista tulee olla mieluiten liian vähän kuin liikaa. Koiran hieromisessa voi käyttää pitkälti samoja sääntöjä kuin ihmisenkin hieronnassa. Myös liika voimankäyttö on huono vaihtoehto, vaan ote tulisi pitää lempeänä. Mitä enemmän koira treenaa ja urheilee, sitä todennäköisemmin lihaksiin tulee kireyttä ja koiran lihakset kaipaavat lihashuoltoa.

Ennen koiran kotihieronnan aloittamista kannattaa pitää mielessä, että kipeä koira saattaa ärähdellä kipeiden lihasten kosketuksesta. Tällöin koiran ja omistajan (tai muun hierojan) suhteen tulee olla kunnossa, jotta kumpikaan osapuoli ei ala pelätä tai vieroksua kosketusta. Koira saattaa nuolla kipeää paikkaa, joten koiran käytöksen aktiivinen seuraaminen auttaa huomaamaan mahdollisia kipupisteitä.

Mikäli haluat hemmotella koiraasi ja palauttaa urheilijan aktiivisesta liikunnasta, anna koirallesi pieniä hierontahetkiä aika ajoin. Tarvittaessa turvaudu ammatilaishierojan apuun, jolloin varmistat sen, että koira saa juuri oikeanlaista hierontaa oikeille lihaksille.

Lähde: Yle, 2014.

culture