Mikä ihmeen agility?

Koira-agilityyn
huhtikuu 8, 2019

Olet ehkä kuullut agilitysta ennenkin, mutta tiedätkö millainen harrastus koirien agility on? Ei huolta jos aihe on vieras, sillä tämä artikkeli esittelee agilityn pähkinänkuoressa.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa mainita, että kyseessä on erinomainen harrastus, joka nivoo koiran ja omistajan entistä tiukemmin yhteen ja tekee heidän yhteistyöstään entistä saumattomampaa. Seuraavissa kappaleissa kerromme tarkemmin mistä koirien agilityssa on kyse, ja kenelle harrastus sopii.

Mitä koirien agility on?

Koirien agility on koirille suunnattu esteratakilpailu. Ratojen suorittaminen vaatii koiralta ja omistajalta saumatonta yhteistyötä mikä ei ole aivan helppoa, mutta juuri lajin haastavuus ja vauhdikkuus tekee siitä niin kovin mielenkiintoisen lajin. Radalta löytyy monenlaisia esteitä, jotka koiran on suoritettava ohjaajansa johdolla mahdollisimman virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Parhaimmillaan agilityrataa suorittavan koiran työskentelyn seuraaminen on henkeäsalpaava kokemus!

Kuka voi harrastaa koirien agilitya?

Koirien agility soveltuu kaikille koiranomistajille koirineen. Sekä seka- että puhdasrotuiset koirat saavat ottaa osaa agilityyn, eikä rotukohtaisia rajoituksiakaan ole. Kuitenkin tietyt rodut pärjäävät kilpailussa yleensä erityisen hyvin. Esimerkiksi älykkäänä koirarotuna pidetty bordercollie on tuttu näky agilityradoilla. Kyseessä on myös rotu, joka on niittänyt menestystä koirien esteratakilpailuissa.

Lajissa menestyminen vaatii koiralta monia ominaisuuksia, joita yleensä löytyy esimerkiksi bordercollieilta. Sosiaalisuus ja tottelevaisuus on näistä ominaisuuksista numero yksi. Tämän lisäksi koiran fyysisen kunnon tulee olla hyvä ja sen toimintakyvyn tulee olla kunnossa. Tärkeää on myös erinomainen yhteistyö koiran ja tämän ohjaajan välillä.

Laji onkin erinomainen sellaiselle koiranomistajalle, joka haluaa tiivistää omaa yhteistyötään koiransa kanssa, ja joka janoaa haasteita. Ohjaajalta laji vaatii kärsivällisyyttä ja tietynlaista pelisilmää. Oma koira on tässä lajissa tunnettava aivan erityisen hyvin, jotta sen aivoituksia osaa lukea jo ennakolta, ja jotta koiran ohjaaminen onnistuu tilanteessa kuin tilanteessa.

Millaisia kuluja koiran omistaminen ja agilityn harrastaminen aiheuttaa, ja miten niihin voi varautua?

Agility ei ole kovinkaan kallis harrastus, mutta koiran pitäminen ei ole halpaa lystiä ja toisinaan koiranomistajalle saattaakin tulla tilanteita, joissa hänen on harkittava erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, kuten https://www.freedomrahoitus.fi/ rahoittaakseen kaikki koiraharrastuksesta aiheutuvat kulut.

Agilityn osalta kuluja aiheutuu lähinnä matkustamisesta kisa- ja harjoituspaikoille sekä kilpailumaksuista. Toisinaan matka saattaa olla niin pitkä, että omistajan on yövyttävä paikan päällä yhdessä karvaisen ystävänsä kanssa – eikä tämä ole välttämättä kovin halpaa lystiä!

Entäpä sitten koiran hankkimiseen ja ylläpitämiseen liittyvät kulut? Ensinnäkin rotukoiran ostaminen maksaa – tiettyjen rotujen kohdalla jopa yllättävän paljon. Nykyään myöskään sekarotuisia koiria ei yleensä anneta ilmaiseksi. Näin halutaan ehkäistä koiran ottaminen hetken mielijohteesta – ilmainen koira kun saattaa houkutella sellaisiakin koiranottajia, joilla ei ole aikomustakaan sitoutua koiraan sen loppuelämän ajaksi.

Koiran ostohinta on kuitenkin vasta murto-osa niistä kuluista, joita koiran pitäminen aiheuttaa. Ensinnäkin koira tarvitsee kunnolliset varusteet sekä laadukasta ruokaa. Etenkin suurikokoisen ja aktiivisen koiran ruokkiminen voi tulla yllättävän kalliiksi. Koira saattaa myös sairastua tai loukkaantua, jolloin omistajan maksettavaksi saattaa ilmaantua yllättäviä eläinlääkärikuluja. Kaikkeen tähän on hyvä varautua ennakolta.

Kalliille lemmikille on hyvä hankkia terveysvakuutus, joka kattaa edes osan lemmikin yllättävistä eläinlääkärikuluista. Tämän lisäksi on suositeltavaa, että lemmikinomistajalta löytyy säästöjä, joiden avulla on mahdollista kattaa rakkaan lemmikin aiheuttamat mahdolliset yllättävät lisäkulut.

culture