Miten motivoida ja palkita koiraa?

Koira-agilityyn
huhtikuu 9, 2019

 

Agilityn harrastamisen ytimessä on se, miten saat koiran kulkemaan esteiden yli tai ali ja suorittamaan radan oikein ja nopeasti – eli miten motivoit koiran huippusuoritukseen?

Koirakoulu Kompassin mukaan koiran motivaation suuruus on osittain koiran luonteesta kiinni ja osittain miljööstä, tilanteesta ja motivointikeinosta riippuvaista. Esimerkiksi nälkäinen koira motivoituu ruuasta enemmän kuin koira, joka on juuri nauttinut energiatarpeensa täyteen. Usein eri roduilla on tapana motivoitua eri asioista: siinä missä vinttikoira singahtaa lelun perään, haluavat noutajat kantaa tavaroita. Paimenkoira taas nauttii nimesä mukaisesti paimentamisesta.

Voimakkaan motivoitumisherkkyyden tarve korostuu agilityn kaltaisessa lajissa, missä ärsykkeitä on paljon. Etenkin kisatilanteissa, missä ihmisiä ja toisia koiria on ympärillä paljon, on tärkeää hallita oma koiransa hyvin. On myös tärkeää löytää koiralle hyvä motivointikeino, jotta mahdollisten ärsykkeiden sattuessa kohdalle koira muistaa mitä oli tekemässä.

Tärkeintä motivoinnissa ja palkitsemisessa on huomioida jokaisen koiran yksilölliset tarpeet. Myös oikea-aikaisuus on tärkeää: jos palkinto annetaan liian myöhään, ei koira ymmärrä liittää hyvää suoritusta oikeaan asiaan. Myös koulutuksen määrä ja intensiivisyys pitää määrittää koiran luonnollisen suorituskyvyn mukaisesti.

Herkkujen, namipalojen, lelujen ja leikin lisäksi äänenkäyttö on tärkeä motivoinnin ja koulutuksen väline. Kun halutaan koiran tekevät asioita hitaasti, on rauhallinen äänenkäyttö paikallaan. Vauhdikaaseen suoritukseen motivointi, kuten agilityradan nopeaan suorittamiseen, kannattaa taasen käyttää kimeää ja nopeaa ääntä.

culture