Agilityn ABC – opi agilityn sanastoa!

Koira-agilityyn
kesäkuu 12, 2019

Olet sitten uusi agilityn parissa tai jo pidempään harrastanut, on hyvä käydä läpi alan sanastoa! Tässä esittelyssä muutamia termejä, jotka agilityyn ja sen ympärillä oleviin aiheisiin liittyvät. Mukana myös kuvaukset sanojen merkityksestä. Sanaston koostamisessa on auttanut Suomen Agilityliiton sivut.

A-este

Tämä este on A-kirjaimen muotoinen este, joka koiran on tarkoitus ylittää. Usein tämän esteen korkeutta voi säädellä.

Keinu

Keinu on agilityradalla oleva este, joka muistuttaa lasten kiikkulautaa. Koira astuu laudalle toisesta päästä (joka on kiinni maassa), kulkee lautaa eteenpäin jolloin lauta keinumaisesti keikahtaa toiseltakin puolelta maata kohti.

Koirakko

Koirakolla tarkoitetaan koiraa ja koiran omistajaa/ohjaajaa.

Koiran linja

Linjalla, tai koiran linjalla, tarkoitetaan koiran kulkua radalla. Yleensä linja suhteutetaan omaan linjaan ja koira pyritään saamaan mahdollisimman hyvään linjaan itseensä ja rataan nähden.

Kokoluokka


Agilityssa kisatessa koira tai koirakko (lue aiempi termi) kuuluu erilaisiin luokkiin. Kokoluokalla tarkoitetaan, minkä kokoinen koira on ja kuuluuko se esimerkiksi Mini- vai Maksiluokkaan.

Sertifikaatti

Agilitykilpailussa jaettava hyppy- tai agilitysertifikaatti.

Sheltti

Sheltti tarkoittaa agilityn yleisintä koirarotua eli shetlanninlammaskoiraa.

Tasoluokka

Tasoluokka eroaa aiemmin mainitusta kokoluokasta. Tasoluokkia on kolme; ne eroavat radan vaikeuden tai ajan mukaan toisistaan.

Tunneli

Tunnelilla tarkoitetaan putkimaista estettä, jonka läpi koiran on tarkoitus juosta. Tunneli voi olla suora tai mutkallaan.

culture