Kuinka aloittaa agility-harrastus?

Koira-agilityyn
huhtikuu 20, 2019

Agility on haastava mutta hauska laji, joka tarjoaa parhaimmillaan onnistumisen elämyksiä ja mukavaa tekemistä sekä koiralle että sen ohjaajalle. Kuinka päästä harrastuksessa alkuun, ja mistä harrastaminen kannattaa aloittaa? Kerromme tässä artikkelissa kuinka voit aloittaa agility-harrastuksen yhdessä koirasi kanssa.

Miten kannattaa aloittaa?

Ennen kuin suuntaat agility-radoille, ja alat varsinaisesti harrastaa agilitya, on hyvä harjoitella yhteistyötä koirasi kanssa erilaisten tehtävien ja yhdessä touhuamisen avulla. Näin luot hyvän pohjan agilityn harjoittelulle, ja tiivistät sinun ja koirasi välistä yhteisymmärrystä.

Kun tunnet, että olette koirasi kanssa valmiita siirtymään seuraavaan vaiheeseen, on aika aloittaa koiran tottelevaisuuden peruskurssi. Kurssilla käydään ensimmäiseksi läpi keinoja, joiden avulla voit motivoida koiraasi. On tärkeää oppia koiran peruskoulutuksen teoria ennen siirtymistä agilityn pariin, ja juuri sellaista infoa hyvä ja riittävän monipuolinen alkeiskurssi tarjoaa.

Liity agilityseuraan

Kun perusteet ovat kunnossa, on viimeistään hyvä aika liittyä agilityseuran jäseneksi. Seura tutustuttaa sinut ja koirasi lajiin siten, että teistä voi lopulta muodostua lajissa hyvinkin menestyvä koirakko. Voit tähdätä harrastamaan joko paikallisella seuratasolla, tai vaihtoehtoisesti voit pyrkiä suuntamaan kansainvälisille kilparadoille. Tavoitetasostasi riippuu, kuinka paljon teidän tulee harjoitella. Agilitytaitureiden kärkikastiin tähtäävien on harjoiteltava paljon, ja tehtävä runsaasti työtä menestymisen eteen. Agility on vaativa laji, joka vaatii sekä koiran että ohjaajan harjoittelua. Lisäksi se vaatii koirakon täydellistä yhteistyötä ja hyvää yhteisymmärrystä. Seurasta sekä sinä että koirasi löydätte helposti saman henkistä seuraa, ja kokeneemmilta estetaitajilta voi myös oppia paljon. Kokemusten ja onnistumisen elämysten jakaminen toisten koiraihmisten kanssa on yksi lajin parhaista puolista.

Palkitse itsesi ja koirasi onnistumisten myötä

Erityisen tärkeää on palkita koira heti onnistuneiden suoritusten jälkeen, sillä koira tarvitsee välitöntä palautetta ja kiitosta suorituksestaan. Koira ymmärtää hellät sanasi ja saamansa herkkupalan kiitoksena hyvästä suorituksesta, kun ne annetaan sille heti nappisuorituksen jälkeen. Eläimen koulutuksessa välitön palaute on kaiken a ja o, joka ei voi odottaa.

Sinä ohjaajana voit sen sijaan odottaa hetken omaa palkintoasi. Ehkäpä voit järjestää ystävillesi mukavat juhlat, joissa sinä ja koirasi olette pääosassa. Hyviä varusteita juhlaan löytyy monista verkkokaupoista, kuten esimerkiksi partyking.fi, eli juhlien järjestäminen ei siis ole kovin vaivalloista. Verkkokaupasta löytyy muun muassa laaja valikoima erilaisia juhlatarvikkeita ja naamiaisasuja. Kaupassa on myös paljon teemoittain lajiteltua rekvisiittaa erilaisten juhlien järjestämistä silmällä pitäen. Kun juhlien puitteet ovat viimeisen päälle kunnossa, voit kutsua mukaan vaikka seurakaverisi karvaisine ystävineen. Tällaisissa juhlissa on mukava vaihtaa viimeisimmät kuulumiset esteratojen ja kilpailujen tiimoilta. Ehkäpä juhlat auttavat myös luomaan uusia ahaa-elämyksiä, joita voit kokeilla seuraavan kerran, kun pääset esteradalle koirasi kanssa.

Jos pidät kovasti leipomisesta, voit ehkä leipoa vieraillesi vaikkapa kakun, jonka päällä on sokerista muotoiltu karvainen ystäväsi ylittämässä esteradan vaikeinta estettä. Lisäksi voit leipoa koirallesi ja muille juhliin tuleville karvakorville herkullisia luunmallisia koirankeksejä omalla salaisella reseptilläsi. Jos oikein innostut, voi koira-teemaa viedä niinkin pitkälle, että muutkin ystäväsi pukeutuvat koiriksi karvaisten ystäviensä rinnalla. Party King -verkkokauppa auttaa tekemään kenestä tahansa juhlien kuninkaan!

culture