Agilityn historiaa Suomessa ja muualla

Koira-agilityyn
huhtikuu 25, 2019

 

Agility on saavuttanut suuren suosion Suomessa koiraharrastajien joukossa, ja on agilityeläiminä nähty kissoja, alpakoita kuin marsujakin! Mutta mistä agility on saanut alkunsa ja kosa agilityn harrastaminen on rantautunut ensimmäisen kerran Suomeen?

Englanti on tunnettu koiranäyttelymaa, joten ei ole yllättävää agilityn saaneen alkunsa juuri Englannista. John Varley 70-luvulla, tarkemmin vuonna 1977, laittoi kokemuksensa hevosurheilusta likoon. Hän oli saanut vastuun konseptoida lisäohjelmaa Englannin suurimpaan koiranäyttelyyn Cruftsiin, ja hevosurheilutaustansa vuoksi hän oli kiinnostunut kokeilemaan hevosten esteratsastuksesta inspiraationsa saanutta esteratsastusta koirille, mutta hyppykilpailuna. Hänen ideaansa jalosti eteenpäin Peter Meanwell, ja vuotta myöhemmin suunnitteli toi tulosta. Maailman ensimmäinen agilitykilpailu järkestettiin 1978, ja vuotta myöhemmin Englannin Kennelklubi oli luonut alustavat säännöt kilpailemista varten. Sittemmin laji on virallistettu urheilulajiksi muiden joukkoon. Yksi aktiivisimpia lajin alkuunsaattajia ja kehittäjiä on ollut Peter Lewis.

Suomeen agility on saapunut ulkomailta ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 1986, eli kymmenisen vuotta lajin luomisen jälkeen. Messukeskuksen syysnäyttelyssä vietettiin Kennelliiton sataa juhlavuotta, ja agility esiteltiin näillä messuilla. Vuotta myöhemmin järjestettiin ensimmäinen kilpailu joukkueittain lajin parissa Suomessa ja muutama vuosi eteenpäin koirakot saivat kilpailla yksilöinä. Agilityharrastajien määrä humahti kasvuun vuonna 1992. Räjähdysmäinen kasvu agilityn harrastamisen suosiossa saavutettiin 2000-luvun alussa, kun Suomen Kennelliitto järjesti isäntämaana agilityn MM-kilpailut Helsingissä, Helsingin jäähallissa. Suomen Agilityliitto on perustettu vuonna 2006.

culture