Miksi agility on hyvä harrastus sekä koiralle että omistajalle?

Koira-agilityyn
kesäkuu 20, 2019

Agility on monin tavoin hyvä harrastus sekä koiralle että tämän omistajalle. Kerromme tässä artikkelissa muutaman syyn, joiden vuoksi jokaisen koiran omistajan kannattaa harkita agilitya omaksi harrastuksekseen.

Agility tarjoaa koiralle sekä aivojumppaa että fyysistä liikuntaa

Agilityssä koira joutuu käyttämään sekä aivojaan että vartaloaan. Monipuoliset agility-radat haastavat koiran niin fyysisesti kuin henkisestikin ja niiden virheetön ja mahdollisimman nopea suorittaminen vaatii koiralta melkoista aivojumppaa sekä fyysistä suorituskykyä.

Esimerkiksi bordercolliet ovat usein erittäin hyviä agilitykoiria. Ne ovat myös tunnettuja erittäin älykkäinä koirina. Jotkut väittävät, että bordercollie olisi jopa maailman älykkäin koirarotu. Älykkyys ja aktiivisuus tarkoittavat myös sitä, että bordercollie vaatii runsaasti aktiviteetteja, jottei se pitkästy. Pitkästyminen saattaa nimittäin aiheuttaa helposti sen, että tämän rodun omistajille tulee ongelmakoiria, joiden käyttäytyminen johtaa vaikeuksiin pitää koira. Tästäkin syystä erityisesti aktiivisten ja älykkäiden rotujen kohdalla kannattaa harkita agilitya koiran ja omistajan yhteiseksi harrastukseksi ja ajanvietteeksi.

Riittävä liikunta auttaa pitämään koiran linjat kunnossa ja ehkäisemään ylipainoa ja agility voi toimia osana koiran riittävää liikuntaa ja liikuttamista. Ylipainon ehkäisy on tärkeä osa koiran terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista.

Joissakin tilanteissa saatat joutua turvautumaan asiantuntijan apuun kyetäksesi huolehtimaan koirastasi parhaalla mahdollisella tavalla. Tai kenties sinä olet sellainen asiantuntija, jonka puoleen muut koiranomistajat mielellään kääntyvät kohdatessaan ongelmia parhaan ystävänsä hoidossa tai koulutuksessa. Jos pystyt tarjoamaan tällaisia palveluita, saatat tarvita erinomaista laskutuspalvelua, joka joustaisi erilaissa tilanteissa ja voisi tarjota ratkaisun erilaisiin laskutustarpeisiin. Tällöin kannattaa tutustua Invoicery-sivustoon ja heidän tarjoamiinsa laskutusratkaisuihin. Näin voit viedä osaamisesi aivan uudelle tasolle ilman, että sinun tarvitsee huolehtia itse kaikista laskutuksen kiemuroista. Samalla voit saada osaamisestasi myös hieman lisätuloja.

Agility auttaa kehittämään koiran ja sen omistajan suhdetta

Agilityn avulla koiran ja sen omistajan suhde syvenee ja heidän yhteistyöstään tulee entistä saumattomampaa. Agilityssa menestyminen vaatii omistajalta oman koiran tuntemusta sekä sen aivoitusten ymmärtämistä. Koiralta se vaatii kykyä seurata omistajansa ohjeita ja reagoida niihin mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti. Onnistumisen elämykset niin koiralle kuin omistajallekin auttavat syventämään heidän välistään suhdetta ja tuovat siihen aivan uudenlaisia merkityksiä.

Agilityn kautta on helppo löytää samanhenkisiä ystäviä ja tuttavia

Agilityradat keräävät helposti samanhenkistä porukkaa yhteen ja tästä porukasta voikin helposti löytää samanhenkisiä tuttavia ja jopa ystäviäkin. Koulutusniksien jakaminen ja koirista puhuminen auttavat luomaan me-henkeä ja vaikka radoilla kisataankin toisia kilpailijoita vastaan, ovat koiraihmiset yleensä innokkaita jakamaan omia parhaita niksejään toisten koiraihmisten kanssa. Näin agilityradoilla ja niiden reunoilla voi myös oppia valtavan paljon.

Agility on hieno laji myös yleisölle!

Jos olet koirarakas, mutta sinulla ei ole omaa koiraa tai et ole innokas osallistumaan koirasi kanssa itse agilityyn, niin kannattaa muistaa, että agility tarjoaa hienoja elämyksiä myös yleisölle. Koirien ja niiden omistajien saumatonta yhteistyötä ja ymmärrystä on mielenkiintoista seurata myös agilityradan laidalta. Ehkä tästä työskentelystä saa inspiraation myös oman parhaan ystävän kouluttamiseen. Jokaisen koiran tulisi nimittäin osata vähintään tiettyjä perustaitoja ja -käskyjä, jotta arki oman ihmisen kanssa sujuisi mahdollisimman sujuvasti.

culture