Kouluta koirastasi agilitymestari!

Koira-agilityyn
syyskuu 24, 2019

Agility on yksi monipuolisimmista ja haastavimmista harrastuksista, jota koira ja omistaja voivat harrastaa yhdessä. Koiran kouluttaminen agilitymestariksi on melko haasteellista, mutta myös antoisaa. Prosessi voi jopa parantaa koiran ja omistajan välistä suhdetta – sen lisäksi harjoitteleminen ja kisaaminen on hauskaa!

Mitä agilitymestariksi oppiminen vaatii?

Agility-mestariksi oppiminen vaatii runsaasti harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Se vaatii koiran ja ohjaajan välistä yhteisymmärrystä, sekä saumatonta yhteistyötä. Toisaalta harjoittelu auttaa myös parantamaan tätä yhteisymmärrystä, jonka myötä myös koiran ja ohjaajan välisestä yhteistyöstä tulee entistä saumattomampaa. Sen avulla molemmat oppivat lukemaan toistensa eleitä, ja ymmärtämään toisiaan entistä paremmin.

Jotta harjoittelu olisi mahdollisimman helppoa ja sujuvaa, saatat harkita oman agilityradan rakentamista. Ne onnekkaat koiranomistajat, joilla on oma piha tai vaikkapa harjoitteluun soveltuva metsäpalsta, voivat melko helposti rakennuttaa pihalleen oman agilityradan. Siinä koiran kanssa voi harjoitella esteiden ylityksiä ja tiukkoja mutkia juuri silloin, kun omistajalle parhaiten sopii.

Radan rakentamisessa ovat hyödyksi esimerkiksi laadukas ulkoverhouspaneeli, jonka saa näppärästi tilattua netistä suoraan kotiin. Sitten onkin aika laittaa mielikuvitus liikkeelle, ja aloittaa radan rakentaminen. Hyödynnä myös esimerkiksi vanhoja autonrenkaita ja muita rakennusmateriaaleja, ja rakenna koirallesi riittävän haastava rata, jossa pääsette harjoittelemaan ja kehittymään agilitymestareiksi. Muista kuitenkin varmistaa, että rata on varmasti koirallesi turvallinen!

Agility vaatii hyvää kuntoa, niin koiralta kuin ohjaajaltakin. Ohjaajan tulee pysyä koiran perässä radalla, ja koiran taas tulee olla riittävän ketterä selviytyäkseen radan erilaisista esteistä mahdollisimman nopeasti ja virheittä.

Mitkä koirarodut voivat harrastaa agilitya?

Agility on siitä mielenkiintoinen laji, että se on avoin kaikille koiraroduille ja myös sekarotuisille koirille. On kuitenkin olemassa tiettyjä rotuja, jotka ovat menestyneet lajissa erityisen hyvin. Esimerkiksi bordercollie on tyypillinen agilityratojen mestarirotu, sillä se on helposti koulutettava ja palvelualtis rotu, joka nauttii liikkumisesta sekä älyllisistä haasteista. Se haluaa miellyttää omistajaansa, joten se on aivan erityisen innoissaan silloin, kun onnistuu suorittamaan radan mahdollisimman onnistuneesti, ja ilahduttamaan näin omistajaansa.

Agilityssa menestyvät koirat, jotka ovat helposti koulutettavissa ja palvelualttiita. Nopeus ja älykkyys ovat tässä lajissa eduksi. Bordercollieta pidetään yhtenä koiramaailman älyköistä, minkä lisäksi se on nopea koira, joten ei olekaan ihme, että bordercolliet ovat niittäneet mainetta agilityratojen mestareina. Näiden koirien toimintaa on ilo seurata agilityradalla!

Bordercollie ei kuitenkaan ole suinkaan ainoa rotu, jonka edustajat ovat saavuttaneet runsaasti menestystä agilityssä. Esimerkiksi shetlanninlammaskoirat ovat usein hyviä agilityharrastekoiria, jotka myös nauttivat agilityharrastuksesta.

Miten pääsen alkuun agilityharrastuksessa?

Jos haluat aloittaa agilityharrastuksen, kannattaa aivan ensimmäiseksi etsiä kotisi läheltä samanhenkisiä harrastajia. Ehkäpä läheltäsi löytyy jopa agilityrata, ellet voi tai halua rakentaa omaa rataa. On myös tärkeää, että koiran peruskoulutus on kunnossa, ennen kuin sen kanssa lähtee harrastamaan agilitya yleisille harjoitusradoille. Koira ei saisi säikkyä muita koiria tai ihmisiä ja sen tulisi olla helposti ohjattavissa.

Huolehdi siis koiran peruskoulutus aivan ensiksi kuntoon ja varmista, että koirasi on ohjattavissa joka tilanteessa. Agilityratojen reunoilla saattaa olla runsaasti yleisöä, minkä vuoksi koiran täytyy pystyä keskittymään myös tilanteissa, joissa se on huomion keskipisteenä.

culture